Labia minora – Összenőtt kisajkak

Összenőtt kisajkak_kép1Fiús anyuka lévén azt gondoltam, hogy a nemi szervek körül csak a kisfiúknak lehet „problémájuk”, a sokat vitatott húzzuk, vagy ne húzzuk téma kapcsán. Viszont a bölcsiben, mikor beszélgettem az egyik anyukával, akkor szóba került, hogy a kislánya valamelyik nap kórházban lesz, mert összenőtt neki a „nunija”. Néztem kikerekedett szemekkel, mert eddig soha nem hallottam erről. Hirtelen átfutott az agyamon, hogy mit vagyok én úgy oda egy kis „fütyi-letapadástól”, mikor ez sokkal komolyabbnak hangzik. Az anyuka is, és Dr. Jókay Kinga is, a Rózsakert Medical Center Gyermekgyógyászati Részlegének főorvosa is megnyugtatott, hogy pánikra semmi ok, könnyen orvosolható, szinte mindennapos dologról van szó.

Beforrhat, mint a fülbevaló helye

Az újdonsült lányos szülők megkönnyebbülten sóhajthatnak fel: nem kell aggódniuk amiatt, hogy kell-e körülmetélés, visszahúzzák-e a fitymát, vagy csak hagyják úgy, ahogy van. Igen ám, de a kislányoknál is előfordulhat egy fityma-letapadáshoz hasonló gond: az összenőtt kisajkak jelensége.

A kisajkak – más szóval a labia minora – összetapadása nem ritka a 4 hónapnál idősebb és 6 évnél fiatalabb kislányoknál.

Enyhe, sokszor észre sem vehető gyulladás, irritáció vezethet a belső szeméremajkak összeragadásához. Hasonlóképp nő be könnyen a fülbelövés után a lyuk, amikor gyulladás miatt kivesszük a fülbevalót.

Újszülötteknél és serdülőknél igen ritka az összenőtt kisajak, mivel a babákban a magas anyai, a kamaszoknál pedig a saját szervezetük által megtermelt ösztrogén hormonnak olyan védő hatása van, mely gátolja az összetapadás kialakulását.

Összenőtt kisajkak_kép2Segíthet az ösztrogén tartalmú kenőcs

A tapasztalt orvosi szem egyszerűen ránézésre meg tudja állapítani, ha az összenőtt kisajkak jelenséggel találkozik: a kisajkak ilyenkor középvonalban összetapadnak, laposan, hátulról előre. Az összenövés lehet részleges vagy teljes fokú.

Egészen az 1970-es évekig a sebészeti beavatkozást javasolták megoldásként, noha az esetek 50%-ában a jelenség 6 hónapon belül spontán megoldódott. Maga az „összenőtt kisajkak” jelenség nem jár fájdalommal. Amennyiben az érintett kislány probléma nélkül tud vizeletet üríteni, érdemes türelmesen várni. Ha teljes az összetapadás, ösztrogén tartalmú krémmel kenjük be az összenőtt felszínt, naponta egyszer – lehetőleg a fülpucoló vattájára felvíve, gyengéden, de határozottan. Ez a módszer 80-90%-ban 3 héten belül megszünteti az összetapadást.

A kezelés során a genitális- nemi szervek- bőrterülete átmenetileg sötétebb színű lehet; ugyanúgy, ahogy a várandós anyukák mellbimbója átmenetileg besötétül a terhesség alatt. (Ezzel nem kell törődni, teljesen normális jelenség, a kezelés után elmúlik.)

A gyógyulást követően a szétválasztott terület higiéniájára alapos figyelmet kell fordítani. Pelenkázásnál vazelinum albummal kenjük be a csecsemő szemérem ajkait, illetve nagyobb lánykánál minden este gondos letisztítást követően semleges kenőcsöt alkalmazva tudjuk megelőzni a kisajkak ismételt összetapadását.

Amennyiben egyértelmű oka van a kisajkak begyulladásának (gomba, cérnagiliszta, streptococcus), akkor ezeket a fertőzéseket kezelni kell.

Mindent egybe véve, a kisajkak összetapadása igen gyakori jelenség – egyes vizsgálatok szerint minden 3-ik kislány érintett- ráadásul könnyen kezelhető állapot, így nincs ok aggodalomra.

Dr. Jókay Kinga, Amerikában végzett gyermekgyógyász szakorvos, munkája során is a nyugati orvoslás híve. Ezért arra a kérdésemre, miszerint a kórházi/műtéti beavatkozást szükségesnek tartja-e, az alábbiakat nyilatkozta: „Az összenőtt kisajak kezelésére vonatkozóan már megváltoztak az irányelvek. Nyugaton az esetek többségében, gyakorlatilag egyáltalán nem alkalmaznak semmilyen műtéti beavatkozást, mivel a jelenség előbb-utóbb önmagától is megoldódna. Ezt az irányvonalat képviselem én is, tehát szakmailag a műtéti beavatkozást általánosságban nem tartom megfelelő kezelésnek és megoldásnak az összenőtt kisajkak – problémára. Természetesen előfordulhat olyan eset, amelynél a műtéti beavatkozás nem elkerülhető, pl. ha olyan fokú az összenövés, mely már vizeletürítési problémákat is okoz. De ez igen ritka, így azt a hozzáállást szeretném hangsúlyozni az aggódó anyukák megnyugtatására is, hogy  a jelenség gyakori, nem kell kétségbe esni. Ha magától nem, de otthoni kezeléssel megoldható és nincs szükség műtétre, kórházra és fájdalmakra.”

 

Szerző: Leitner Olga

Szakértő: Dr. Jókay Kinga, gyermekgyógyász, főorvos, Rózsakert Medical Center Gyermekgyógyászati részleg

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?