Nem vagyok terhes, csak szétnyílt hasizmom van! LoveYourBelly: Az Anyukák megmentője

Terhesség után bizony számos olyan dologgal találkoznak az édesanyák, amelyekről előtte fogalmuk sem volt. Lehet ez inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alul, – vagy túlműködés, maradandó magas vérnyomás, vagy éppen szétnyílt hasizom. Míg ez első háromnak abszolút érzékelhető tünetei vannak, addig az utóbbival csak akkor szembesülnek az anyukák, amikor a szülés után megmaradt kilókat szeretnék leadni, de sehogy sem sikerül. Sőt, a pocakjuk olyan, mintha még mindig terhesek lennének. Általában ez az első „jel”, amit észrevesznek, ami arra figyelmeztet, hogy bizony valami nincs rendben és ekkor kezdenek el az anyukák utánajárni, mi lehet ez. Szétnyílt hasizom, amely eddig gyerekcipőben járt, de Bagyinka Tímeának, a LoveYourBelly módszer kidolgozójának köszönhetően már nem kell kétségbeesni, hiszen visszafordítható és helyrehozható e folyamat. Mivel én magam nem vagyok érintett benne, csak a facebook-os, Bakker, lefogyok csoportomban szembesültem ezzel a jelenséggel, amikor az édesanyák tanácsot kértek tőlem, miért nem tudnak fogyni, amikor annyi mindenkinek sikerül. Utánajártam és köszönhetően Bagyinka Tímeának, a csoporton belüli több ezer anyukának is segítségére van már.

Mit is jelent pontosan a szétnyílt hasizom, hogyan alakul ki, mi az oka?
A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömött-rostos kötőszövet, a linea alba zárja. Ennek a szövetnek nagyon nagy a szakítószilárdsága, azaz nehezen nyújtható, rugalmatlan, mégis vannak élethelyzetek, amikor megnyúlni, elvékonyodni kényszerül. Ilyen élethelyzet például a várandósság, amikor a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A szülést követően pedig a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és keletkezik egy rés a hasfal közepén. Ennek a résnek köszönhetően pedig a has izmai csak megfelelő, speciális edzéstechnikával fejleszthetőek.
Csak anyukákat érint, tehát csakis és kizárólag terhességet követően tapasztalhatjuk?
Napjainkban minden második édesanyát érinti a szétnyílt hasfal problémája. Régen nem volt ennyire nagymértékű az előfordulása, viszonylag új tömeges jelenség ez és ezért meglehetősen aluldiagnosztizált. Okai ennek, hogy később vállalnak gyermeket a nők, amikor már nehezebben alkalmazkodik a testük a várandósággal együtt járó változásokhoz, sokkal nagyobb babák születnek, mint akár 20-30 évvel ezelőtt és nem utolsó sorban az életmód sem mindig a helyes irányba tereli a probléma kialakulását.
Azonban nem kizárólag az édesanyákat érinti a probléma, kialakulhat egy hasüregi szerv gyulladása miatti haspuffadástól is, vagy elég hozzá egy helytelenül kivitelezett hasprés, ha laza a kötőszövet, nagyon könnyen alakul ki hasűri nyomás hatására köldöksérv vagy akár hasfali sérv. Bármilyen hasi műtét után, amikor vágnak az orvosok, utána különös figyelemmel kell foglalkozni a hasizomzattal. És nem utolsó sorban a hát-és deréktáji problémák kezelését is érdemes a hasfal rekreációjával kezelni.


Milyen „tünetei” vannak egy szétnyílt hasizomnak? Hogyan ismerhető fel?
Ha szétnyílik a hasizom, akkor az nem marad rejtve, először esztétikai problémaként jelenik meg, amikor például még 6 hónappal a szülés után is “terheshasunk” van és átadják a helyet a villamoson, vagy hiába edzünk szorgosan, a hasi terület valahogy sehogyan sem akar erőre kapni. És ha nem kezdünk el vele foglalkozni, akkor az esztétikai problémákon túl hamar szembesülni fogunk az egészségügyi tényezőkkel is, a mindennapos hátfájdalmakkal és a kismedence izomzatának meggyengülésével, csípő-, térd- és bokaízületi problémákkal, a rossz és egyenetlen terhelés miatt.
Nagyon sok édesanya nem is tud róla évekig. Kinek a dolga lenne erre felhívni a figyelmet?
Mivel egy viszonylag új, tömeges jelenséggel állunk szemben, a szakma most kezd hozzázárkózni. Én és a LoveYourBelly módszer, mely most már büszkén mondhatom, hogy az itthoni első, klinikailag is igazolt módszer 14 éve foglalkozik a rectus diastasis kezelésével és úttörő harcosa a felismertetésének.

Munkásságom fő célja, hogy a szétnyílt hasizom fogalmával ne a szülés után szembesüljenek az Édesanyák, hanem tudjanak rá készülni és legyenek tisztában már a várandósságra készülés ideje alatt a prevenciós lehetőségeikkel.

Miért nem mindegy, hogy milyen gyakorlatokat végzünk a hasizom regenerálására?
Erről szólnak a tanfolyamok, így erre egy mondatban nagyon nehéz válaszolni. De ha mégis megpróbálom, akkor azért, mert teljesen más egy has izmait edzeni, az izompályákat terhelni akkor, ha egy árok húzódik a hasfalon középen. Máshogy reagál a test a fizika törvényeire. Helytelen mozdulatokkal csak ártunk magunknak.
Meg lehet-e előzni, hogy valakinek  nagyon szétnyíljon?
100%-os prevenció nincsen, de az esélyt a rectus diastasis, azaz a szétnyílt hasizom kialakulására minimalizálhatjuk, ha időben tájékozódunk.
Mennyi idő alatt hozható helyre, illetve 100%-ig helyrehozható-e egyáltalán?

Az izmokkal bármit meg lehet tenni, így bárkiből lehet “kockás és lapos hasú” ember, akár szétnyílt hasizommal is. Az időtényező az nagyon egyedi, de erre mindig azt szoktam válaszolni, hogy a sportolást sosem kampányszerűen kell végezni. Van rá egy egész életünk!

Szétnyílt hasizommal vállalhat-e az anyuka további terhességet?
Egyértelműen igen!


Hogyan kell elképzelni, miből áll egy LoveYourBelly tanfolyam? Elég egyszer elvégezni, és onnantól mindenki otthon végzi a gyakorlatokat?
A tanfolyamra egyszer kell eljönni. Rögtön az elején az oktató megvizsgálja a résztvevők hasát és megméri a hasfali sérülését. Utána egy jó nagy adag elmélet és anatómiai ismeret után mindenki a saját mintafeladataival begyakorolja magát a technikát, a feladatok helyes kivitelezését, megtanulja, mit lehet és mit nem szabad végezni, majd a tanfolyam végén jönnek az életmódbeli tanácsok mind táplálkozás, mint például babahordozás terén. A tanultakat pedig tökéletesen be tudja illeszteni a mindennapi otthoni- és sport tevékenységeibe. A tanfolyamot végzettek könyvet kapnak a minta gyakorlataikkal és az elméleti anyaggal, amely segítségével otthon is gyakorolhatnak, de természetesen gyakorló órák is biztosítottak, ha éppen a csoportos tornát részesítik előnyben.
Bagyinka Tímea – Rekreációs szakoktató, LoveYourBelly módszer alapítója, Pilates, Vinyasa flow yoga és Aviva’s Method oktató
www.loveyourbelly.hu

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás