Kipurcant szülők: A baba alvása tényleg nevelés kérdése?

Kipurcant szülők_kép1Azon szerencsés anyukák közé tartozom, akiknek nem kellett szülés után az első hónapokban virrasztania, mert hasfájós volt a babája. Azok közé, akiket olyan gyermekkel áldott meg a sors, aki szopizás után elaludt, éneklés után elaludt, meseolvasás után elaludt, ebéd után elaludt- magától, teljesen egyedül, minden segítség nélkül. Egészen mostanáig. Két és fél évig el voltam kényeztetve: az éjszakázás, mint olyan- leszámítva a fogzás miatti felkeléseket-, ismeretlen volt számomra, eddig. Most viszont kapom rendesen, nehogy ne tudjam meg, milyen egy kialvatlan anya.

Dr. Gál Éva gyermekgyógyász, főorvos, az Alváslabor vezetője szerint a jó alvás nevelés kérdése.

Fontos, hogy gyermekünket minél hamarabb megtanítsuk egyedül elaludni , mert ez a feltétele annak, hogy az éjszakai természetes ébredések után egyedül is aludjon vissza – kezdi Dr. Gál Éva.  Minél kisebb a csecsemőnk, ez annál könnyebben sikerül.

Tanácsos 2-3 hónapos korra megtanítanunk az egyedül elalvást, azaz ébren tegyük a kicsit a saját ágyába.

Fontos az esti fektetési-altatási rituálé kialakítása, fürdés, evés, ének, zene, simogatás, később mese, és ehhez a szertartáshoz következetesen tartsuk magunkat. A kicsi így rövid idő alatt megtanul sírás nélkül, egyedül elaludni. Hasznos segítség ehhez a születésétől kezdve mellétett puha plüss alvótárs figura- javasolja a főorvosnő.

Természetesen vannak jobb és rosszabb napok, nemcsak nekünk, de gyerekünknek is. Ez lehet betegség, fogzás, oltás, később túl sok program egy nap, fáradtság. Ilyenkor sírással jelzi, hogy a mai este más, mint a többi. Ilyenkor 2-3 percenként menjünk vissza hozzá, kedves szavakkal, simogatással nyugtassuk meg, és ezt addig ismételjük, míg végül megnyugszik és elalszik. Síró gyereket hosszú ideig nem helyes magára hagyni- hívja fel a figyelmet a gyermekgyógyász.

A legfontosabb tehát a rendszeresség és ez igaz arra az esetre is, amikor már kialakult egy rossz szokás, mondjuk, hogy órákig altatjuk a gyereket- mondja Gál doktornő. Az elmúlt 12 év alatt több száz olyan család fordult meg nálam tanácsért, ahol az egy éves, másfél éves, esetleg nagyobb gyermek alvási szokásait kellett átalakítani. A tét nem volt kevesebb, minthogy helyre áll-e a családi béke. A rosszul kialakított szokásokat azonban sokkal nehezebb megváltoztatni- hangsúlyozza a főorvosnő.

Határtalan türelem, következetesség és persze idő kell ahhoz, hogy végre éjszaka aludjon az egész család.

Volt példa arra is, hogy a szülő nevelési elveivel nem egyezett az, hogy szép fokozatosan, nyitott ajtónál, öt percenkénti simogatással, nyugtatgatással hagyjuk a gyereket szokni a tudathoz, hogy egyedül is el lehet aludni, hiszen természetes, hogy minden gyermek sír, sokszor igencsak erőteljesen, ha a megszokott babusgatás helyett hirtelen megváltoznak a körülmények és ott marad egyedül a szobában. Általában azonban, ha már odajut egy család, hogy felkeresnek az adott problémával, tényleg erős a szándék a szülőkben arra vonatkozóan, hogy visszakapják az éjszakai nyugalmukat.

Mikor keresik fel az Alváslabort?

Alvászavarokkal gyakran találkozunk csecsemő és kisdedkorban, de nem ritkák a különböző alvással kapcsolatos panaszok az kisiskolásoknál és a kamaszoknál sem- válaszolja Gál doktornő. Az alvásrendelésre leggyakrabban csecsemők, kisdedek, 2-3 éves gyerekek jönnek a szüleikkel, azzal a panasszal, hogy a kicsi nem tud, illetve nem akar egyedük elaludni, és/vagy éjszaka nagyon sokszor felébred, és csak szülői segítséggel tud visszaaludni. Máskor a szülők gondolják úgy, hogy gyermekük keveset alszik, és félnek, hogy ez nem hat-e ki a fejlődésükre- magyarázza a főorvosnő.

A panaszok orvoslásához azonban néhány alvás-élettani ismeret szükséges:

  • A gyermekek alvásigénye egyedi és a különböző táblázatokban olvasható alvásszükséglet csak iránymutató átlag, gyermekünk alvásmennyisége mindkét irányban eltérhet ettől. Az alvásigény öröklődik és nem befolyásolható.
  • Az éjszakai alvás- és ez minden életkorra igaz-, nem egy folyamatos, nyugalmi állapot, hanem különböző alvásfázisok (felületesebb és mélyebb alvás, álomlátás) többé-kevésbé szabályos, szakaszos váltakozásából áll, azaz az alvási folyamat úgynevezett ciklusokra tagolódik, ami az életkortól függően 1-1,5 óra. Minden alvásciklust rövid, pár másodperces ébredés követ, ezalatt ellenőrizzük, hogy környezetünk ugyanolyan-e, mint elalváskor volt, és ha igen, nyugodtan visszaalszunk. Ha azonban mást találunk az éjszakai ébredéskor, mint elalváskor, teljesen felébredünk, és nem tudunk könnyen visszaaludni.

Kipurcant család

A gond az esetek többségében megoldható – nyugtat meg minket Gál doktornő. Igaz, mire egy szülő ráébred, hogy a gyereke nem tud egyedül elaludni, vagy, hogy a gyakori éjszakai felébredés nem normális jelenség, néha már egy kissé késő. Addigra már az édesanyai is kimerült, az apa is ingerültebb, a nagyobb testvér is többet sír. Ez tovább fokozza az amúgy sem nyugodt hangulatot. Ebben a helyzetben, rendszerint már csak a türelem és az idő az, ami eredményt hozhat.

Sokkal könnyebb a helyes alvási szokások kialakítása – folytatja Dr. Gál Éva-, mint a már rögzült helytelen alvási társulások leépítése. Az a baba, aki szoptatás, vagy etetés közben alszik el, esetleg ringatva, vagy a szülők ágyában, az éjszakai ébredéskor nem érti a megváltozott helyzetet, és sírva követeli szüleit. Ezekben az esetekben nem lehet általánosságban tanácsot adni, a szülőkkel részletesen átbeszéljük, hogyan lehet átépíteni az altatási rendszert, és ez általában 3-4 hét alatt sikerül is. Más a helyzet akkor, ha az eddig jól alvó gyermeknél jelentkeznek elalvási nehézségek vagy gyakori éjszakai ébredések- magyarázza Gál doktornő. Az esetek többségében a gyerek életében bekövetkezett változás okozza az alvászavart. Ez lehet a nyaralás utáni 1-2 hét, a közösségi-óvodai élet elkezdése, új lakásban költözés, kistestvér születése, vagy valamilyen szomorú történés, pl. válás vagy haláleset a családban. Többnyire átmeneti zavarról van szó, a szakember tanácsain kívül türelem, szeretet, következetesség segít a probléma megoldásában.

Szerző: Leitner Olga

Szakértő: Dr. Gál Éva, Gyermekgyógyász főorvos, az Alváslabor vezetője

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás