Nem tudtam, hogy terhes vagyok?!

surprised-woman_1200Nem titkolom, van egy kedvenc tv-műsorom, a gyatra, esti műsorkínálat ellenére. Ebben a műsorban mindig olyan nőket/anyákat mutatnak be, akik valamilyen úton-módon nem tudták 9 hónapon át, hogy terhesek. Csodálkozva, olykor hitetlenkedve bámulom mindig, ahogyan a bevásárlóközpont raktárából, vagy éppen egy kertiparti kellős közepén riasztják a mentősöket, hogy „valami” ki akar jönni a hölgyből. Számomra mindez felfoghatatlan, hogy valaki hónapokon keresztül nem vesz észre semmit. Már azon is gondolkodtam, hogy ez csak egy néző-csalogató attrakció lehet, de mivel orvosok, szülészek, nőgyógyászok, sőt, az érintett anya, s olykor a már felnőtt gyermek is nyilatkozik a műsorban, így merem feltételezni, hogy mégsem átverésről van szó. De miután itthon, Magyarországon nem nagyon hallani ilyen meglepő történeteket, gondoltam ennek is utána járok, hogyan lehetséges mindez. Dr. Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa érdekes és kielégítő válaszokat adott kérdéseimre, s innentől kezdve a kedvenc műsorom minden egyes szavát el tudom hinni.

Tudunk-e ilyen esetekről, esetleg nyilvántartják-e ezeket a „csodaszüléseket” hazánkban?

Az én praxisomban is előfordult, hogy a terhesség egy későbbi szakában vette észre a kismama, hogy állapotos. Összesen egyszer fordult elő olyan, hogy ez közvetlenül a szülésnél derült csak ki, – akkor teljesen egyértelműen akut hassal (erős hasfájással, olykor lázzal járó állapot, amely azonnali belgyógyászati/sebészeti, sürgősségi ellátást igényel, pl. perforáció, bélelzáródás) hozta be a mentő a pácienst, aki rövid időn belül meg is szült. Ez közel 30 évvel ezelőtt volt, amikor a praxisom kezdődött. Volt viszont olyan eset, amikor csak a terhesség vége felé vette észre a páciens, hogy babát vár. A hölgy korábban még nem volt terhes, és végig menstruált, azt hitte, csak egy kicsit hízik. Azóta már egy szép kisbabát szült ez a kismama is. Nincs tudomásom arról, hogy az ilyen szüléseket bárhol nyilvántartanák, inkább csak emlékezetesek maradnak számunkra.

Miután a terhesség az első pillanatától kezdve komoly hormonális változások mennek végbe egy nőn, hogy lehet az, hogy semmit nem észre belőle az illető? (vizelés inger, megduzzadt mellet, émelygés, fáradékonyság, hányás, szagérzékenység)

Jellemzően a kismamák érzik, ha terhesek, tehát tényleg észlelik a szervezetükben bekövetkező masszív változásokat. Mégis van olyan, amikor valaki valamiért nem törődik ezzel, vagy valami ennél fontosabb dolog elnyomja ezeket a jeleket. Az, hogy a terhességgel járó változásokat – émelygés, hányás, szagérzékenység – ki, mennyire érzékeli, az nagyon egyéni. Valaki sokáig küszködik a terhességi időszaka alatt hányással, szenved különböző szagoktól, valakit ez azonban teljesen elkerül, vagy egyszerűen nem tűnik fel neki.

nem-tudtam-hogy_kép_1Mi a helyzet pocakkerekedéssel?

A terhesség egyértelműen hasnövekedéssel is jár, a „rejtőzködő terhességek” általában nagy hasú, erősen túlsúlyos nőknél fordulnak elő, vagy kövér kislányoknál, akiknél sokszor még a család sem veszi észre, (vagy csak egészen a terhesség vége felé), hogy itt valami másról lehet szó, nem csak egyszerű elhízásról.

Amikor a terhesség már a vége felé ját, amikor a babának már nagyon kicsi helye van és egy-egy mozdulásánál is le kell ülnünk, mert annyira feszít, akkor hát felé fordulás ide, vagy oda, csak kellene érezni valamit belőle, nem igaz?

Volt olyan várandós páciensem, aki szintén később vette észre a terhességét, és már a középidőn is túllépett, amikor ez egy vizsgálatnál kiderült. Azt hitte, már a menopausa időszakába lépett, ráadásul előtte már szült is egészséges, gyönyörű gyermekeket, tehát rutinos volt. Mégis valahogy ezeket a magzatmozgásokat másnak tulajdonította. (Általában ezt azért nehéz másnak tulajdonítani, a kismamák elég jellemzően írják ezt le ezeket a belső mozgásokat). Ennek ellenére ilyen is előfordul.

Minimális hízásról számoltak be ezek az anyukák, akik tudtukon kívül hoztak világra egy babát. Előfordulhat, hogy a hízás valakinél olyan kismértékű, hogy észre sem veszi senki?

Különösen obez, (tehát túlsúlyos, elhízott) hölgyeknél előfordulhat, hogyha a várandóság időszaka alatt épp hatékony diétán vannak, így nincs észlelhető súlygyarapodásuk. Ez tehát félrevezető lehet a terhesség észlelésében. Mi is javasolni szoktuk a nagy kockázatú, erősen túlsúlyos terheseinknek, nagyon ügyeljenek a diétájukra, ezzel sikeresen tudjuk/tudják kontrollálni a súlyukat. Összegezve tehát valóban elképzelhető, hogy egy eleve túlsúlyos hölgy nem hízik túl sokat a terhesség alatt.

Összességében Ön mit gondol: a mai, „internetfüggő” világban, mikor bármi történik velünk, már utánanézünk és nyomban „leguglizzuk”, előfordul, hogy valaki nem tudja, hogy gyermeket vár?

Az internet világa, az internet használata nem jellemző mindenkire, bár egyre gyakoribb. Érdekes módon a neten való tájékozódás sokszor nem teszi az embert feltétlenül okosabbá, tapasztaltabbá, de az is lehet, egyszerűen olykor rosszul használjuk. Azok a páciensek, akik nem terveztek babát, sőt eszükbe sem jut, hogy esetleg terhesek lehetnek, kisebb valószínűséggel kezdik a neten tanulmányozni a várandóssággal együtt járó változásokat.

Mennyi esélye van annak, hogy egy anya, aki nem járt egyáltalán terhes gondozásra, egészséges babát hozzon a világra?

Természetesen, ha valaki nem jár terhesgondozásra, attól még egészséges babát hozhat a világra, alapvetően ez a legvalószínűbb. Jó esetben a várandós egészséges életmódot folytat, így babája alapvetően nincs veszélyben, nem sérül, noha azoktól a kiemelt jelentőségű szűrővizsgálatoktól, amiket a 12-ik terhességi héten végzünk, természetesen elesik.  A hátránya a fel nem ismert terhességnek, hogy mindazok az anyai, és magzati kockázatok, amik észrevehetők és kiszűrhetőek lennének a terhesgondozás során, nem kerülnek ilyen esetben felderítésre. Így nyilvánvaló, hogy egy nem terhesgondozott kismamának több esélye van azokra a magzati, vagy anyai szövődményekre, melyekből később komoly komplikációk lehetnek.

 

Szerző: Leitner Olga

Szakértő: Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvos, Rózsakert Medical Center

Megosztom: