Hány éves kortól adjunk a gyereknek mobiltelefont?

mobil1
A mai gyerekek már úgy nőnek fel, hogy születésüktől fogva azt látják: szüleikhez (és mindenki máshoz is) hozzá van nőve a mobil. Nem csoda hát, hogy ők is szeretnének maguknak, egyre fiatalabb korban. De hány éves kortól ajánlott? Nézzük a mobiltelefonok előnyeit és hátrányait – ahogy a gyerekeket érinti.
Miért akarnak a gyerekek mobiltelefont?

Ma már teljesen természetes, hogy a kicsik is vágynak egy mobilra. Mindenhol ezt látják: az utcán, buszon, metrón bárhová nézünk, szinte mindenki mobiltelefont nyomkod, vagy épp beszél rajta. Aztán pontosan ezt látják a gyerekek otthon is – apának folyton csörög a céges mobilja, anya azon sms-ezik a barátnőivel, vasárnap sütireceptek között böngészik, a kamasz nővér pedig reggeltől estig a barátjával chat-el, vagy zenét hallgat rajta. Bár sok szülő hajthatatlan azt illetően, hogy egy kicsi gyereknek nem kell telefon, azért be kell látnunk, hogy mi is tehetünk arról, hogy ennyire vonzza őket. Nem szabad haragudni, mérgelődni, ha esetleg már óvodás korától fogva kérdezgeti, neki mikor lesz telefonja.

A fenti kérdést az iskolakezdésig még könnyen le lehet zárni azzal a válasszal, hogy egy ovis gyereknek sincs még telefonja, neked sem kell. Ahogy eléri azonban a 6-7 éves kort és suliba megy, minden szülőnek fel kell készülnie arra, hogy hamarosan kezdetét veszi az intenzívebb harc a mobiltelefonért – az addigi óvatos kérdezősködést hamarosan felváltja majd a kétségbeesett követelőzés, ahogy napról napra egyre több osztálytárs is belép a büszke mobil-tulajdonosok népes táborába.

Arról, hogy hány éves kortól ajánlott a gyerek kezébe mobilt adni, nagyon megoszlanak a vélemények. Szakértők, pszichológusok, tanárok, tudósok más-más életévet jelölnek meg alsó határként, és a szülők is két élesen eltérő táborra oszthatóak ebben a témában. Annyit tehetünk, hogy felvázolunk mindent előnyt és hátrányt, melyek alapján minden család eldöntheti, mikor vegye meg az első telefont gyermekének.
Mik az előnyei annak, ha mobilja van a gyereknek?

1. Kapcsolattartás és biztonság

Addig, amíg még a szülő kíséri iskolába és onnan haza gyermekét, addig nincs rá ok, hogy a kapcsolattartás ürügyén adjunk telefont a gyereknek. Útközben mi vigyázunk rá, ha pedig a suliban akad valami probléma, a tanárok azonnal értesítik a szülőt. Onnantól kezdve viszont, hogy egyedül közlekedik, fontos, hogy legyen nála telefon, így azonnal segítséget tud kérni valamelyik családtagjától, ha valami baj van. És manapság sajnos bármikor lehet “baj”. 20 éve még nem volt a kisiskolásoknak mobiltelefonjuk, de akkoriban még nem is történt ennyi gyerekrablás, támadás, utcai kötekedés, mint napjainkban. De nem is kell rögtön a legrosszabbra gondolnunk. Könnyen előfordulhat az is, hogy eltéved. Ha nem jár a busz, villamos, amivel közlekedni szokott, keres egy másik vonalat, amivel hazajuthat, de az mégsem arra megy, amerre neki jó lenne… könnyen keveredhet olyan helyzetbe, amelyben megrémül, és nem tud tisztán gondolkodni (Hol vagyok most? Hogy tudnék visszajutni oda, ahonnan indultam?), esetleg annyira megijed, hogy a járókelőktől sem mer segítséget kérni. Ilyenkor nagyon fontos lenne, hogy azonnal fel tudja hívni szüleit.
Az, hogy hány éves kortól járhat egyedül iskolába, több szemponttól is függ (milyen messze van az iskola, milyen a környék, stb…), és minden szülő maga dönti el. De ha már elég érettnek tartod arra, hogy egyedül járjon iskolába, akkor ahhoz is elég idős, hogy saját telefonja legyen – és ilyenkor már erősen ajánlott is, hogy legyen telefonja.

2. Információszerzés

Abban az esetben, ha okostelefont veszel neki, azonnal kitárul előtte az internet világa is. Ha nem ért valamit a tananyagban, ha feltesz egy olyan kérdést, amire senki se tudja otthon a választ, utánajárhat ő maga is. Használhatja a Google Térképet, ha esetleg eltévedt, vagy egy ismeretlen helyre szeretne eljutni.

3. Szórakozás

Egy okostelefonnal fotókat készíthet, zenét hallgathat, számtalan játékkal játszhat. 9-10 éves kor alatt nem valószínű, hogy sok időt töltenek zenehallgatással, a fényképezés viszont már egészen pici kortól kezdve élmény lehet a gyerekek számára. Azt pedig, hogy játsszon-e, illetve mennyit játsszon a telefonon és hány éves kortól, minden családban máshogy gondolják.
mobil2

Mik az esetleges hátrányai annak, ha (túl korán) kerül gyerekkézbe a mobil?

1. Függőség kialakulása

Ha egyből okostelefont kap a gyerek, azzal nem csak egy kommunikációs eszközt adunk a kezébe, mellyel kapcsolatot tarthat velük, hanem azonnal belecsöppen az internet világába is. A mai kisgyerekek már olyan profin kezelik a telefonokat, hogy hamar ki fogják ismerni magukat a sajátjukon is. Ez pedig, minél több időt töltenek a telefon nyomkodásával, annál hamarabb vezethet esetleg függőséghez.

2. Hatalmas telefonszámlák

Addig nem ajánlott, hogy saját, előfizetéses telefonja legyen, amíg nincs teljesen tisztában a pénz fogalmával, a tárgyak, szolgáltatások értékével. Ha már ügyesen és felelősségteljesen kezeli és költi el a zsebpénzét, akkor már számíthatsz rá, hogy hasonlóan fog eljárni a mobilhasználat során is. Ellenkező esetben könnyen okozhat olyan meglepetést a telefonszámla, amit sokáig fogtok emlegetni. Nagyon sokáig.
Azt tanácsoljuk, az első években csakis feltöltőkártyás telefont használjon, ezzel elkerülhető a többtízezer forintos kellemetlen meglepetés. Mielőtt telefonálgatni kezdene, ülj le vele és alaposan beszéljétek meg, melyik hívás hány forintba kerül, mi éri meg és mi nem. Inkább sms-ezzen, vagy telefonáljon? Mennyi pénzzel töltöd fel havonta a kártyáját, és mi történik, ha idő előtt lemeríti?
Jó, ha előre felkészülsz arra, hogy a te telefonszámlád is jóval magasabb lesz onnantól kezdve, hogy a gyerekkel is tartod a kapcsolatot. Olvasd el egy több gyermekes, humoros anyuka beszámolóját az egy napi sms-forgalmáról. 🙂

3. Iskolai konfliktusok

Ahogy nő a gyerek, egyre többet használja majd a telefont, így előbb-utóbb órán is rá-rápillant majd. Amíg a tanár észre nem veszi, elképzelhető, hogy egyre többet lesz a telefonjába bújva, ennek következményeként nem figyel majd az órán, lemarad, nem fogja érteni a tananyagot. Ha pedig lebukik, nagy bajban lesz, hiszen a tanárok – érthető módon – nem tolerálják a telefonhasználatot az iskolán belül, tanítás alatt meg pláne nem. Mindenképpen tisztázd vele a telefonvásárlás előtt, hogy mikor használhatja, és mikor nem!

4. Telefonlopások

Az iskolákban sajnos gyakran előfordul, hogy a szünetben, amíg a gyerek az osztálytermen kívül tartózkodik, nyoma veszik a telefonnak. A lopás mellett az is előfordulhat, hogy véletlenül ott felejti valahol, vagy kicsúszik a zsebéből és nem veszi észre. Kisebb gyerek esetében ezért nem sok értelme van rögtön drága és komoly telefont vásárolni.

5. Betegségek kialakulása?

Arra, hogy a mobiltelefonok károsítják-e az egészséget, illetve felelősek-e a komoly betegségek kialakulásáért, még nincs minden kétséget kizáró bizonyíték. Napjainkban is folynak kutatások a témáról, ám már maga a tény, hogy felmerült a gyanú a mobilhasználat és a betegségek közti összefüggésre, elgondolkodtató. A tudósok arra figyelmeztetik a szülőket, hogy 9 éves kor alatt nem szabad mobiltelefont használni. Az ő fejük még kisebb, mint a felnőtteké, így a telefonokból áramló sugárzás az agyuk nagyobb területét éri, mint nekünk. Ebben a korban a gyermekek idegrendszere sincs még teljesen kifejlődve, így erre is károsan hathat a sugárzás. Olvasd el a szakértők, tudósok véleményét, a kutatások eredményeit a gyermekek mobilhasználatáról és egészségkárosító hatásáról.

6. Internet veszélyei

Ma már minden szülő tudja, hogy az internet milyen óriási veszélyeket rejt a gyerekekre nézve. Ne felejtsd el, ha okostelefont vásárolsz neki, azon ugyanúgy elérhet bármilyen felnőtt tartalmat, amíg be nem állítod a gyerekzárat. Azonban ez sem nyújt védelmet a rossz szándékú emberekkel szemben, akik kapcsolatba léphetnek gyermekeddel a neten keresztül.

Összegzés

Az esetleges egészségkárosító hatások miatt 9 éves kor alatt nem ajánlott telefont vásárolni a gyereknek – hacsak nem járhat már 8 évesen is egyedül iskolába. Ebben az esetben jó, ha van nála telefon, amit vész esetén használhat.
11-13 éves korban már elmondható, hogy megérett a gyermek a mobiltelefon-használatra, de azért ha lehet, próbáljuk minél későbbre tolni az első telefon beszerzését. Nem csak a sugarak miatt.
A felnőttek körében egyre nagyobb probléma a netfüggőség és mobilfüggőség. Ne tegyük ki gyermekünket annak, hogy már ilyen fiatalon beleessen ebbe a csapdába. Ők még általában nem ápolnak külföldi, vagy távoli városban élő barátokkal mélyebb kapcsolatot, mindenki, aki fontos számukra, elérhető közelségben van (osztálytársak és családtagok), így a kommunikáció szempontjából nincs olyan nagy szükségük a telefonra, mint idősebb korban.
Játszani pedig kisiskolás korban még inkább a játszótéren kellene, mint a mobiltelefonon. Ha kérdésük van, szüleiket, nagyszüleiket, tanáraikat bármiről kérdezhetik.
Amint elkezdenek egyedül közlekedni, vásároljunk nekik egy régi típusú telefont, amin még csak telefonálni és sms-ezni tudnak, és nem nyílik ki előttük az internet varázslatos és függőséget okozó kapuja.
Bárhogy döntesz is, előtte olvasd el tanácsainkat a biztonságos mobilhasználatról
Fotó: illusztráció
Forrás: www.családinet.hu
Szerző: Németh Noémi

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás