Begyepesedett Anyák: 10+1 ok, amiért soha nem lesztek barátnők

rossz1

Voltam akkora tahó, hogy az egyik facebook bejegyzésem kommentjébe azt mertem írni, hogy „köcsög teló”. Mire egy felháborodott anyuka közölte, hogy ő bizony azt hitte, ez egy babás-mamás oldal, vagyis a „köcsög”, mint olyan, nem illik oda. Nagyon nem. Fujj.( Mi van, ha a 6 hónapos gyereke beleolvas, neadj’ isten… ) Számtalanszor találkozom a posztjaim alatt a prűdség királynőivel, akik kiosztanak – vagyis inkább csak szeretnének -, hogy anya létemre miket teszek ki, mikről írok, hogyan beszélek és egyáltalán, mit képzelek én… Valami oknál fogva sok anya úgy vélekedik, hogy onnantól, hogy gyerekük lesz, tilos a csúnya beszéd, a miniszoknya, a tűsarkú, a buli és a szex. Szerencsére az én facebook oldalamon nem sok ilyen ellenaktivista akad, akit azonban mégis odafúj a szél, annak megmutatom a másik ajtót, ahová ő valószínűleg tartozni szeretne: az álszent, cukormázas, szuperanyás világba. Üdv a XXI. században, anyukák!

1. Vannak anyukák, akiket én csak „ősanyáknak” hívok. Ők azok, akik onnantól, hogy gyerekük születik, a büdös életben többé csúnya szót ki nem ejtenek a szájukon. Inkább véresre harapják ajkaikat, nehogy kijöjjön egy „bassza meg”, a „kurvaéletbe”, vagy „rohadjon meg ez a köcsög” kifejezés. Helyüket átveszi a „macska rúgja ódalba”, az „azt a leborult szivarvégit” és az „ejnye-bejnye” szóösszetételek. És a „fene vigye el”, persze. Ha meghallják, hogy valaki csúnyán beszél anya létére, megbotránkozva néznek rá, villámokat szórva szemeikkel és elkönyvelik, hogy az illető bizony: szaranya.

rossz3

2. Vannak azok az anyukák, akik valamilyen oknál fogva úgy gondolják, hogy ha gyereke lesz az ember lányának, akkor már nem öltözhet csinosan. ( Ez amúgy a Púder nélkül című könyvem 7. fejezetében bővebben kifejtésre került. ) Emellett úgy érzik, a gyerek megvan, a pasi megvan, már úgysem kell tetszeni és teljes ruhatárát lecserélik nagyanyám korabeli ruhákra, tundra bugyikra, melegítőgatyára és LEGGINGS-re.

3. A 2-es ponthoz hozzátartozik az is, hogy aki viszont csinosan öltözik, és/vagy egyszerűen genetikailag vékony alkat, az biztos, hogy szaranya, vagy ribanc. Vagy mind a kettő. Mert egy anyának ugye ne az legyen má’ a dolga, hogy adjon magára, hanem hogy lássa el a gyereket és nevelje. Hogy van egy csinos nőnek ideje magára? Biztosan úgy, hogy nem foglalkozik a gyerekkel. És miért kell csinosan, nőiesen felöltözni, ha postára, vagy boltba megy a gyerekkel? Azért, mert tuti, hogy ribanc.

4. Aztán ott vannak azok, akik a férjre, mint donorra tekintenek és a bevételi forráson kívül más hasznukat már nem is igen látják. Előszeretettel hívják „Apának”, mert a valódi keresztnevét már el is felejtették. „Add a lóvét és huss.” Az ilyen apák vígan elvannak amúgy, mert az anya annyira boldog az új szerepében és annyira minden pillanatát a babázás tölti ki, hogy fel sem tűnik neki, hogy a párja egyre többet járkál el otthonról, egyre kevesebbet megy haza és nem igényli a szexet sem már otthon – persze, mert megtalálta olyan helyen, ahol figyelnek rá kicsit és nem csak ügyeletes pelenkabevásárlónak tekintik.

stop

5. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egyes anyák a szex szó hallatán is sikítófrászt kapnak. Ők azok, akik szó szerint zsebkendővel fogják meg, ha már nagyon nem tudnak kibújni a „kötelesség” alól, mert az utolsó kifogásuk sem talált megértő fülekre. Örülhetnek, mert ez azt jelenti, hogy a pasikám még nem talált más nőt e célra. Továbbá irtóznak a gondolattól, hogy párjukra úgy tekintsenek, mint férfira és nem, mint Apára. Már nem illik anyaként elcsábítani a korábban imádott férfit, már csúnya dolog mocskos dolgokat suttogni a másik fülébe. Minden mocskos. Az egész szex mocskos. Meg amúgy is figyelni kell a gyerek alvását és szuszogását.

6. A gyerekük tökéletes. Illemtudó, nem hisztis, szófogadó. Jól alvó, jól evő, nem sírós. Azonnal kúszik, mászik, jár, beszél. Három nyelven egyszerre. És persze az összes foga kibújt egy hónapon belül. Sírás nélkül!!! Nincs gond a beszoktatással, a szobatisztasággal és a játszótéren se veszi el soha egyetlen gyerek lapátját sem a homokozóban. A ruhái is mindig tiszták, mert nem eszi le magát, nem koszolja össze. A dackorszakot hírből sem ismeri. Nem kell rászólni semmiért, sőt, otthon ő az, aki bemószerolja az ovis csoporttársát, mert azt mondta, hogy „szar”. Hát annak is milyen anyja van, te jó ég!

7. A lakásuk is tökéletes.

8. A buli és a barátnőkkel való „ötyézés” nagyjából olyan kategóriát képez, mint a szex. Mocskos. És csak züllött nők élvezik. Mert mi az, hogy anya ki mer mozdulni otthonról a gyerekei mellől? Hogyhogy nem élvezi azt, hogy a nap 24 órájából 24-et lehet a családdal, s mellette főzhet, moshat, takaríthat? Mi az, hogy szüksége van gyerekmentes időre? Hát minek szül az ilyen, ugyebár? A nemjóját. Otthon a helye. És kész!

rossz2

9. Ezen anyák a legokosabbak. Mindig, mindenre tudják a választ. Mindegy, milyen kérdést teszel fel nekik és mindegy, hogy te mit tudsz az adott témáról, mit hallottál róla, vagy mit mondott az orvos például. Semmit nem ér. Majd ők megmondják a frankót. Mindegy, hogy neki egy gyereke van, neked meg 5, akkor is ő a tapasztaltabb. Mindegy, hogy amúgy tanácsot sem kértél, de ő osztogatja kéretlenül is, mert ebben leli örömét, ettől lesz önbizalma, hogy egy szerencsétlen, ostoba anyukának, mint amilyen én is vagyok, meg ti is, végre elmondhatta, hogyan kell gyereket nevelni.

10. Ők azok, akiknek ha most meghirdetném, hogy egy óra múlva legyenek Parlamentnél, és tüntessünk 48 órán át a nyilvános szoptatás mellett, akkor 10 perc múlva ott lennének, gyerekeiket a nagyira bízva, kétnapi, saját készítésű, gluténmentes, bio hidegélelemmel.

+1. Soha nem késnek el sehonnan…

Leitner Olga

Képek: illusztráció/femina.ch

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás