Erősek és szinglik: 10 tévhit az egyedülálló édesanyákról

egyedülállóanya3

 

Az egyedülálló anyáktól sokan tartanak, mások lenézik, kibeszélik őket – de csak kevesen értik, ismerik őket igazán. Összegyűjtöttünk néhány tévhitet, amit sokan gondolnak a gyermeküket egyedül nevelő anyukákról.

1. Nem, nem keres új apát a gyerekeinek.
Ideális esetben – bármilyen hihetetlen, de – neki is ugyanúgy van apukája, mint bárki másnak, aki látogatja, szereti őt, segít a családnak. Ha még sincs ilyen személy az életükben, az anyuka mindent megtesz annak érdekében, hogy ő maga pótolja a hiányzó apa szerepét. Igen, beveri a szöget a falba, felszereli a polcot, elhárítja a dugulást a mosogató alatt, focimeccsre is elviszi a kisfiát, sőt, még arra is megtanítja, hogy miért kell néha virágot adni a lányoknak. Minden másra pedig tökéletesen megfelel a szomszéd bácsi is, aki ért a villanyszereléshez, és bútoremelésben is profi. Bármilyen nehéz is, a magára maradt anya alkalmazkodik az új felálláshoz, és ha kell, ő lesz az anya és egyben a férfi is a háznál. Jobb esetben azért erre nincs szükség, mert besegít néha apu is. A lényeg: a szingli anyuka nem néz úgy minden szembejövő férfire, mint potenciális apajelöltre – ez annál sokkal bonyolultabb, mint amit te kívülről gondolsz róla.

2. Nem, nem kell sajnálnod őt.
Köszönik szépen, az egyedülálló anyukák nagyon jól elvannak: van annyi dolguk az életben, hogy önsajnálatra már nem marad egy percük sem. De igazából nincs is igényük vagy késztetésük arra, hogy a saját sebeiket nyalogassák, mert ők már igazi harcosok.

Büszkék arra, hogy egyedül is megoldják a több, mint kétemberes feladatokat nap, mint nap, így még ha sokszor nagyon nehéz is a dolguk, akkor is áthatja az életüket a büszkeségnek egy olyan fajtája, amit csak ők ismerhetnek.

Sok mindenre van szükségük nekik is – de sajnálatra vagy szánakozásra a legkevésbé sem.

3. Nem kell sajnálnod a gyerekeit sem.
Bár a családjuk eltér az ideálistól, lehet, hogy sokkal jobb nekik így, mint amilyen akkor volt, amikor még együtt volt az egész család. Az egyedülálló anyukák mindent megtesznek azért, hogy boldognak tudhassák gyermeküket, ezért nincs okod sajnálni ezeket a gyerekeket. A legnagyobb gondjuk talán az lehet, ha érzik, hogy az anyukájukra ferdén néznek mások, elítélik, kirekesztik, kibeszélik őket. A gyerekeknek vág az eszük, egy-egy elkapott sanda pillantás is elég arra, hogy észleljék: az ismerősök éppen az ő anyukájukon elégítik ki napi pletykaszükségletüket.

4. Nem, nincs összetörve.
A szingli anyukák nem azzal töltik a napjaikat, hogy reggeltől-estig csak sírnak és romantikus filmeket néznek, nagy tábla csokik társaságában. Persze közvetlenül a válás után – hacsak nem pezsgővel ünnepli meg az anya az eseményt – előfordulhatnak ilyen átmeneti csokizós, bömbölős időszakok, de ez hamar elmúlik. Nekik most ezerszer fontosabb dolguk van, mint az önsajnálat, így rekord sebességgel állnak talpra szakítás után, és veszik fel újra a kesztyűt. De immár sokkal erősebben, mint amilyenek azelőtt voltak.

singlemom

5. Nem, nem érzi magát hülyén a szerelmespárok között.
Egy frusztrációval és önbizalomhiánnyal teli kamaszlányt, aki épp most esett át élete első szakításán, talán zavarja a boldog párok látványa. De egy felnőtt nőt, akinek élete a gyereke(i) körül forog, egyáltalán nem izgat, hogy ki van kapcsolatban a környezetében és ki nincs: nyugodtan átviheted hozzá bemutatni az új barátodat, nem fog hisztirohamot kapni.

6. Biztosan alkalmatlan egy rendes kapcsolatra.
Ébresztő! Sajnos olyan világot élünk, ahol a válás már annyira megszokottá és hétköznapivá vált, hogy sokan élnek is a lehetőséggel és – talán túl hamar – feladják a közös életet. Nem tudhatod, kinek a hibájából ment szét a kapcsolat, de az is lehet, hogy a hős, lovag exférj egyszerűen csak meglátott egy fiatalabbat, szebbet, és gondolkodás nélkül továbbállt. Bárki ébredhet arra holnap, hogy egyedülálló szülővé vált, ha akarta, ha nem, ha rászolgált, ha nem. Talán le kellene szállni a magas lóról – vonatkozik ez mindenkire, aki olyan lenézően, nagyképűen viszonyul a szingli anyákhoz.

7. Ha randizni megy, biztos eltitkolja a gyerekét.
Nem, hacsak nem 18 éves, biztos, hogy nem titkolja el. Egy érett, gyereket nevelő nőről van szó, nem egy kamaszlányról, aki 18-nak hazudja magát, holott csak 16.
A gyermeke a legfontosabb a világon, aki minden és mindenki felett áll – hogy tudná ezt magában tartani?
Az már sokkal valószínűbb, hogy egy férfit sem fog bemutatni gyermekének, sőt, említést sem tesz róla otthon addig, amíg nem tudja 100%-os biztonsággal, hogy megbízhat a férfiben – de ez így van rendjén. És ez csak és kizárólag rá tartozik.

egyedülállóanya2

8. “Na, ennek is a bébiszitter neveli a gyerekét, mert egész nap pasizik!”
Nem, nem csak bulizik és pasizik egész nap. Otthon a négy fal között, ahol még te sem láthatod, összetöri magát a gyerekéért. Annyi teher van a vállán, annyi mindent áldoz fel a család boldogságáért, amiről neked halvány fogalmad nincs a kényelmes, férjezett életedben. A családi életüknek talán a 10%-ába láthatsz bele kívülről.
Azt látod, hogy “titokban” pasizik, amikor a kicsik nem látják? Férfiakkal ismerkedik, te jó ég!? Mik vannak… hát, hadd tegye. 10x akkora szüksége van a pihenésre, szórakozásra, kikapcsolódásra (már ha jut ilyesmire ideje valami csoda folytán), és egy társra, mint másoknak. Aki azzal vádol egy egyedülálló anyát, hogy erkölcstelen, mert a gyereke mellett ismerkedik új férfiakkal, abból valószínűleg csak az irigység beszél. Igen, az egyedülálló anya ezt nyugodt szívvel megteheti, hisz nincs párja – és nem lesz ettől erkölcstelen.

9. Ha túl közel kerülsz hozzá, nem tudod majd levakarni magadról.
Az a helyzet, hogy egy egyedülálló anyukának nincs túl sok szabad ideje. Az a sok hétköznapi teendő, ami más családokban két ember között oszlik meg, az mind rá hárul. Ő nem kérheti meg a férjét, hogy szaladjon le a boltba, teregessen ki, vagy épp altassa el a gyerek(ek)et. Mivel a kis családját el is kell tartania, legalább 8 órában dolgozik, ennyi tennivaló mellett pedig ritkán jut ideje, energiája másokra. Sőt, egy idő után talán már nincs is rá igénye. Van egy külön kis közös világa a gyerekeivel, és ez gyakran elég is. Ha szerelmi kapcsolatba bonyolódsz vele, sokkal több esély van arra, hogy te fogsz könyörögni egy-egy találkozóért, minthogy ő akaszkodjon rád.

10. Nem… nem akarja elvenni tőled a férjedet.
Mielőtt ez felmerülne benned, gondolj bele: vajon miért lett egyedülálló az addig családban élő anya? A válások leggyakoribb oka a megcsalás. Az esetek többségében a férfi lép félre.
Az anya pedig egyedül marad, úgy, hogy a gyermekei apja megcsalta és még el is hagyta. Szerinted ezek után képes lenne ugyanilyen fájdalmat okozni egy másik családnak azzal, hogy most éppen ő rabolja el a kicsik apját, a feleség férjét? Nem, az egyedülálló anya semmiféle fenyegetést nem jelent a házasságodra nézve.
Tudod, ki az, akitől félned kellene?

A legveszélyesebb a kiüresedett házasságában unatkozó nő/anya, akinek lelkiismerete nulla, és egy kis kalandra vágyik – bár senki nem nézné ki belőle a dolgot, hisz kívülről a tökéletes mintaanya és feleség szerepét játssza.

Na, ő az, aki egy nap majd “úgy” nézhet a férjedre, és mire kettőt pislogsz, már egy ágyban találod őket. Ő az, aki esetleg veszélybe sodorhatja a házasságod – és talán az egyedülálló anya kapcsolata is épp miatta ért véget.
Mégis a szingli anyát figyeled gyanakvóan, ha csak hozzá mer szólni a férjedhez az iskola előtt – pedig igazából ő az áldozat, nem az ellenfél.

Előfordulhat, hogy olyan nővel találkozol, aki nemrég vált egyedülálló anyává. Lehet, hogy most épp igaz rá a fentiek közül néhány pont – vagy akár az összes -, de ha azt nézzük, milyen óriási teher és fájdalom zúdulhatott a nyakába hirtelen, talán érthető is.
De a lényeg, hogy előbb-utóbb minden szingli anyuka talpra áll, és olyan erővel kezd új életet, amit sokan talán egész életükben nem élnek át. Ami nem öl meg, az megerősít – tartja a mondás, és ez alapján biztosan állíthatjuk: az egyedülálló anyuka sokkal erősebb, mint azt bármikor is gondolnád.

egyedülállóanya

Ők azok, akik tényleg sosem adják fel: egyrészt azért, mert nem tehetik, másrészt azért, mert már nem is akarják feladni, hisz nagyon fontos feladatuk van, amit egyedül kell megoldaniuk. Mert ők igazi hősök.
Tisztelgés minden egyedülálló anya – és apa előtt is. Merthogy ők is ugyanolyan kihívásokkal néznek szembe.
Szerző: Németh Noémi, csaladinet.hu
Fotók: pixabay.com

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás