Elhunyt az ANYA, Lux Elvira

nol

A Blikk információi szerint józsefvárosi lakásában hunyt el, szerda reggel.
Amellett, hogy Magyarország leghíresebb szexuálpszichológusa volt, közel 50 évig kutatta a meddőség okait és megalkotva a Lux Baba programot, több, mint 500 gyermek fogant meg módszerének köszönhetően.

Másfél évvel ezelőtt, az első, Bakker, anya lettem! című könyvem megjelenése után fél évvel csörgött a telefonom. Dr. Lux Elvira hívott fel, hogy hallott a könyvemről és tudni akarja, ki vagyok és miről írtam. Így kezdődött rövid ismeretségünk. Többször voltam nála látogatóban a józsefvárosi lakásán. Egyszerű kis lakás volt, otthonos, szeretetteljes. Hosszú beszélgetéseket folytattunk az anyaságról, a gyerekekről, a párkapcsolatokról, férfiakról és nőkről. Mindig élvezettel hallgattam, tátott szájjal, hatalmas tisztelettel. Nem csak szakmailag, hanem emberileg is olyan volt Ő, akire felnéztem és ittam szavait. Mindig kávéztunk és cigarettáztunk. Órákon át. Egy élmény volt minden egyes látogatás nála, és amit kaptam tőle, azt soha nem felejtem el. Nyugodjon békében és minden hozzátartozójának őszinte részvétem. Lux Elvirát soha nem felejtem el!
Leitner Olga

Dr. Lux Elvira szexuálpszichológus, klinikai szakpszichológus, adjunktus 1929-ben született. A középiskolát Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte és fiatal lányként hihetetlen lépésre szánta el magát, hogy álmait megvalósítsa: Édesanyja távollétében egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson.
Népi kollégistaként tanult, de nem tudta megszokni a környezetet, ezért eltávolították, de végül sikerrel elvégezte az egyetemet. Utána Szentágothai János tanítványa lett. Patkányok agyából készített metszeteket. Ezután jött rá arra, hogy nem az agy szerkezetével, hanem a pszichével szeretne foglalkozni. Ezzel kapcsolatos tanulmányait az ELTE-n végezte el.

blikk
Szakmai publikációk mellett, jelentősek a népszerű, ismeretterjesztő munkái is. Ifjúsági lapokban számtalan alkalommal volt szakértő, aki a fiatal olvasók szexualitással kapcsolatos leveleire válaszolt, próbálta megoldani a fiatalság ilyen jelegű problémáit.
Forrás: blikk.hu

Fotó: nol.hu, blikk.hu

 

 

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás