Kisbabák kiütései – 2. rész

Kisbabák kiütései_2rész_2képSkarlát

Akut fertőző betegség, melynek kórokozója Streptococcus pyogenes nevű baktérium.

2-10 napos lappangás után láz fejfájás, hányás, hasi panaszok jelentkeznek jellegzetes garat és szájüregi elváltozásokkal.

A nyelv, garat, szájpad egységesen vörös, de e területen belül élénkebb vörös foltok is megfigyelhetőek. A betegség kezdetén a nyelven fehéres lepedék képződik, majd kialakul a típusos málnanyelv. A bőrtünetek a törzs felső részén kezdődnek először pontszerű élénkvörös kiütésekként, melyek összefolyó bőrpírrá alakulnak, s később ráterjednek a végtagokra, majd a hajlatokra. Ezeken a területeken a pontozottság még jellemzőbb, de általában kevesebb a kiütések száma.

Szövődményei lehetnek, mivel a baktérium toxint termel. Szívizom károsodás alakulhat ki, emellett allergiás mechanizmussal veseeltéréseket is okozhat.

Terápia: Penicillin

Cseppfertőzéssel terjed, a betegséget nagyobb gyermekek és felnőttek is elkaphatják. Védőoltás jelenleg nem áll rendelkezésre a skarlát ellen.

Bárányhimlő

Kórokozója a herpesvirus varicella.

A vírussal való első találkozáskor alakul ki a bárányhimlő, mely ezek után az idegdúcokban él tovább. A leginkább felnőttkorban jelentkező övsömör e korábbi fertőzés újraaktivizálódása során alakul ki.

Áldott állapotban lévő nők esetében a bárányhimlő fertőzés a terhesség első 20 hetében 2%-ban okoz magzati károsodásokat.

A bárányhimlő orr-garatnyálkahártya cseppfertőzése útján terjed, a lappangási idő általában 14-17 nap, de lehet 9-23 nap is. A vírusok a véráramon keresztül jutnak el a bőrbe, ahol jellegzetes tüneteket okoznak. Jelentéktelen, pár napig tartó bevezető tünetek után, láz mellett, a bárányhimlő bőrtünetei enyhe bőrpíron, bőrkiemelkedésekként jelennek meg, amelyek nagyon gyorsan feszes, tiszta bennékű, vörös udvarral körülvett hólyagocskákká alakulnak át. A kialakult hólyagok nagyszámban tartalmaznak vírustesteket. Pár nap alatt a hólyagocskák felszakadnak és megindul a pörkösödés.

A kiütések intenzív viszkető érzéssel kísérve hullámokban jelentkeznek. Egy – egy területen különböző fázisban lévő bőrtünetek láthatóak, melyek leginkább a törzsön, arcon, hajas fejbőrön, végtagokon, de a nyálkahártyákon, a szájban, garatban, nemi szerveken is kialakulhatnak.

Szövődményei: a hólyagok gennykeltő baktériumokkal való felülfertőződése. Maradványtünet sokszor a visszamaradó mélyebb heg.

Immungyenge gyermekeknél bőrelhalás, szívizomgyulladás, vesegyulladás, agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Kezelése függ a kisded immunitásától, az egyébként egészséges gyermekeknél a viszketés és lázcsillapítás elegendő terápia.

Kisbabák kiütései_2rész_1képLepkehimlő – V. Betegség -Erythema infectiosum

Kórokozója Parvo vírus-B19, az egyetlen parvovírus, mely emberen betegséget idéz elő. A vírus a csontvelőben található vörösvértestek előfutárát támadja meg, így a megtámadott sejtekből nem tud vörösvértest képződni.

Kismamákra veszélyes lehet, mivel spontán abortuszt okozhat az első trimeszterben, de a második trimeszterben is magzati károsodást alakíthat ki.

A betegség átvészelése életre szóló immunitást ad.

Általában tavasszal okoz járványokat 2-12 éves korban.

A lappangási időszaka 6-14 nap.

Láz nélkül hirtelen kezdődik az orcán halvány rózsaszínes –vörösséggel, gyakran a száj körül sápadt bőrterülettel. Emellett izomfájdalom láz, gyengeség jelentkezhet.

A következő 2-4. napon a törzsön, végtagok törzshöz közeli területén alakulnak ki vörös bőrjelenségek, melyek a végtagok végei felé terjednek.  A lepkehimlőre jellemzően idővel a kiütések központi részei elhalványulnak, ezáltal hálózatos, csipkeszerű rajzolat alakul ki.  A kezeken, lábakon éles határú pír alakulhat ki, esetleg bevérzésekkel kísérve. A kiütések egy hétig tartanak, majd fokozatosan elhalványulnak, de hidegre , nap hatására, sportoláskor visszatérhetnek még néhány hét után is.

Kezelése nem szükséges, csupán abban a nagyon ritka esetekben, amikor a vörösvértestek képződése hosszabban szenved zavart.

Rubeola

A Toga vírusok által okozott bőrkiütésekkel járó, jóindulatú betegség, melynek egyetlen jelentősége a magzati fejlődési rendellenességet okozó tulajdonsága. A vírus a légutak hámsejtjeibe kerülve szaporodik, onnan kerül a szervezet nyirokútjaiba és ezután ismét a véráramba. A lappangási időszak 14-21 nap. Bevezető tünetei a magas láz, fejfájás, gyengeség, torokfájás, orrfolyás, kötőhártya gyulladás. Az esetek 20 % -ban vörös, apró bevérzések jelentkeznek a lágy-szájpadon. Jellemző a nyirokcsomók megnagyobbodása, különösen a tarkótájon.

A rubeola első bőrtünetei az arcon lévő vörös tűszúrásnyi nagyságú kiütések, melyek később összefolynak, majd kb. 3 nap után eltűnnek. A rubeola bőrtünetei gyorsan terjednek az arcról a törzsre, majd a végtagokra az előbb leírt lefolyás szerint. Kevés szövődménye van gyermekkorban. Idősebb gyerekeknél, felnőtteknél jelentkezhetnek ízületi panaszok, melyek elmúlnak egy hónapon belül. Magzati károsító hatása korai terhes kismamák esetében 90 % -ban érvényesül. Megelőzésként a kisgyermekek ezért ma már védőoltásban (MMR) részesülnek, így a fent leírt kockázat ma már nagyon ritkán fordul elő.

Szerző: Leitner Olga

Szakértő: Dr. Sinka – Pálinkás Rita, főorvos, bőrgyógyász – kozmetológus, venerológus szakorvos, Fabian Medical & Anti-Aging Klinika

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás