Kisbabák kiütései – 1. rész

Kisbabák kiütései_1rész_1képÁrtatlan kiütés a melegtől, vagy súlyos fertőzés? Kenegessem, vagy rohanjak orvoshoz? Újdonsült anyukaként megijedünk, milyen piros foltok jelennek meg gyermekünk bőrén. Megkértük Dr. Sinka – Pálinkás Rita főorvos asszonyt, a Fabian Medical & Anti-Aging Klinika bőrgyógyász – kozmetológusát, mondja el nekünk, milyen gyermekkori kiütésekkel találkozhatunk.

Újszülött kiütés

Latinul Erythema neonatorum, vagy más néven Toxicus erythema újszülötteken. Ezen bőrjelenségek általában a 2-4 napos babákon – ritkán már a születés pillanatában is- jelentkezik, foltokban látható vörösséggel, vagy apró, vörös bőrkiemelkedések formájában, illetve ritkábban 1-2 mm átmérőjű, gennyes hólyagocskák képében. Számuk a pár darab elváltozástól akár a több százig is terjedhet.  Leginkább az újszülött törzsén, különösen elöl, de az arcon és a végtagok törzshöz közeli területein alakul ki. Tenyéren, talpon nem fordul elő. E tünetek általában 1-2 napon belül maguktól elhalványodnak. nyugodtak Az újszülöttek nyugodtak, általános állapotuk is jó.

Pontos okát nem tudjuk, többféle teóriát vizsgálnak, a ma leginkább elfogadott oka, az anyai lymphocyták – fehérvérsejtek bizonyos alcsoportja- átkerülése az újszülöttbe. Ugyanakkor ilyenkor bizonyos allergiás folyamatokra jellemző fehérvérsejtek száma– eosinophil granulocyta- megemelkedik, ezért az allergiás eredetet sem zárják ki. Differenciál diagnózisként szóba jön többek között herpes simplex fertőzés, bárányhimlő, miliaria, vagy újszülöttkori ótvar. A gennyes hólyagok tartalmának mikroszkópos vizsgálata segít kétségek esetén.

Kezelése nem szükséges.

Anyatej kiütés

Igen gyakran jelennek meg a családban előforduló atópiás hajlammal – asthma, szénanátha, ekcéma – rendelkező kisbabáknál a 4. élethét után az úgynevezett tejkiütések. Elsősorban az arcon, fül mögött, homlokon, de előfordulhat ez a törzsön, végtagokon is. Láthatjuk ezt anyatejes és tápszeres babánál egyaránt. Feltűnésekor először megpróbáljuk csökkenteni az anya tejfehérje bevitelét. Sem tej, sem tejtermékek fogyasztása nem javasolt, amíg a kiütések mennyisége nem csökken. A javulás után ezeket fokozatosan adjuk vissza. Amennyiben ez nem vezet eredményre, elvesszük az édesanya étrendjéből az allergiát okozó ismert ételeket (tojás, hal, olajos magvak, citrusfélék, stb). Tápszeres babák számára a hypoallergén tápszerek fogyasztása ajánlott. Eközben – ha ez szükséges – a babáknál nyugtató, gyulladáscsökkentő kenőcsöt használunk. Az esetek túlnyomó többségében sikerül mérsékelni – ha nem is teljesen megszüntetni- a panaszokat, amelyek kb. 4-6 hónapos kor körül általában maguktól meg is szűnnek. Néha egy bizonyos táplálék elhagyása után a helyzet látványosan javul, de sajnos ez ritka.

Az ilyen babák közül kerülnek ki a későbbi atópiás-ekcémás csecsemők, kisgyermekek is. Érdemes tehát ilyen esetekben hypoallergén ápolószerek, mosószerek használata is.

Fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a szoptatás alatt használt gyógyszerek, vitaminok is okozhatnak hasonló beőrjelenségeket ! Ha a baba bőre nem javul, sőt romlik, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost.

Miliaria, meleg kiütés

Mindennapos bőrbetegség babák esetében, nedves, meleg környezetben, láz esetén. A verejtékmirigyek fokozott működése, a verejtékmirigy kivezető nyílásának elzáródása és a hám felázása okozza. Az elzáródás után a verejtékmirigy szétreped, mivel nem tud a felszínre kerülni a váladéka és a körülötte lévő bőrbe préselődik. A bőr felső rétegének magas víztartalma kedvez a baktériumok elszaporodásának és ezen baktériumok toxinjai károsítják a verejtékmirigyet.

Több fokozata van:

  • Enyhébb esetben 1- 2mm átmérőjű víztiszta hólyagocskák jelennek meg csoportosan az ép bőrön, leginkább a homlokon, nyakon, hónaljban és a ruhával fedett területeken. Szinte minden csecsemőnél látható az első 2 hétben.
  • Amennyiben a verejtékmirigyek gyulladása alakul ki, már kissé komolyabb a helyzet. Általában 1- 4mm vörös, piros udvarral körülvett hólyagocskákat látunk, melyek néha gennytartalmúnak tűnnek fartájon, háton, tarkótájon, hajlatokban.

Megfelelő ruházat, irritáló tényezők csökkentése, természetes alapanyagú ruházat viselése, hintőpor, enyhe fertőtlenítők használata javasolt.

Kisbabák kiütései_1rész_2képPelenka kiütés

Többféle pelenka kiütés létezik.

Az első lépés mindig a kisbaba bőrének irritálódása a pelenka alatt. Ennek legegyszerűbb oka, hogy a bőr hosszan érintkezik a vizelettel és a széklettel. A bőr felső rétege, amely felelős a bőr védelméért, folyamatosan nedves környezetben van, így a bőr felszíne gyengébb lesz, ennél fogva érzékenyebbé válik a dörzsölődéssel szemben. Következésképpen a védő funkciója kárt szenved és megnövekszik az irritáló anyagok beszivárgása bőrbe, melynek nyomán a vizeletben és székletben lévő kórokozók bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe. Korábban a vizeletben található ammónia koncentrációját tartották fontos tényezőnek, ma már a vizelet magasabb – alkalikus – pH értékének a székletre való hatását tartják a legfontosabbnak.

A székletről régóta tudjuk, hogy erősen irritáló hatása van a bőrre. A kisgyermekek széklete nagy mennyiségben tartalmaz hasnyálmirigy eredetű fehérjebontó és zsírbontó enzimeket. Ezen enzimek irritáló hatása jelentkezik a pelenkában a széklettel érintkező területeken, különösen, ha a vizelet vegyhatása alkalikusabb. Számos székletben található baktérium is termel olyan enzimet, amely a környezet vegyhatását emeli, így ezen hatások összeadódva alakítják ki a néha nehezen kezelhető pelenka kiütéseket.

Okok:

  • Mind a nem megfelelő gyakoriságú, mind a túlzásba vitt bőrápolás helytelen. A nem megfelelő tisztítószappanok, vagy púderek használatát kerülni kell.
  • A pelenka alatti bőrfertőzések túlnyomó részét a Candida albicans gombák okozzák, ritkán jelentkeznek baktériumok által okozott jelenségek. A kisgyermekeknél gyakori légúti fertőzések esetén adott antibiotikum kezelések nyomán gyakran jelentkeznek Candida eredetű pelenkakiütések.
  • Hasmenések esetén a már korábban említett emésztőenzimek még nagyobb mennyiségben találhatóak a székletben, így irritáló hatásuk még fokozottabb, kialakítva a bőr gyulladását. A tehéntej a vizelet vegyhatását emeli, így a széklet írritáló hatása még erősebbé válik.

Kezelése:

  • Eredményes kezelés csak akkor lehet, ha minden kisbabánál individuálisan felismerjük a kiváltó tényezőket, sohasem a ”mindenkinél bevált“ biztos tippeket alkalmazzuk.
  • Eldobható pelenkák használata javasolt, sőt a ma már krémekkel bevont felszínű eldobható pelenkákat részesítsük előnyben pelenkakiütések esetén.
  • A pelenkák gyakori cseréje mellett, gyengéden tisztító emulsiok használata, majd tiszta vízzel való lemosás után bőr finoman szárazra való törlése után puhító – ápoló krémek használata ajánlott.

Amennyiben a gyulladás terjed, nem javul, a baba nyugalmát zavarja, forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz, aki segít a kezelésben.

 

Szerző: Leitner Olga

Szakértő: Dr. Sinka – Pálinkás Rita, főorvos, bőrgyógyász – kozmetológus, venerológus szakorvos, Fabian Medical & Anti-Aging Klinika

Megosztom:

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?